LUGEMISSOOVITUSED 10 raamatut, mida oma lugemisnimekirja ja riiulisse lisada (1)

Dea Oidekivi. Foto: Evelin Kruus
Copy

Kui juba raamatumaailma põgeneda, siis ees võiks oodata midagi harivat ja kasulikku, meeldejääv seiklus mõne toreda tegelase seltsis või vastupidi – raamat, mis aitab argimuredest välja lülitada. Rahva Raamatu kirjastuse juht Dea Oidekivi soovitab lugemiseks ja riiulisse kümmet erinevat raamatut.

Kimberly Ann Johnson, «Ürgne kutse».
Kimberly Ann Johnson, «Ürgne kutse». Foto: Raamat

Kimberly Ann Johnson «Ürgne kutse. Kuidas terveneda traumadest, äratada sisemine jõud ja kasutada seda enda hüvanguks»

Depressioon, ärevushäired ja füüsilised haigused on paljusid naisi pannud aru saama, et nende keha ja meel ei toimi kooskõlas. Kimberly Ann Johnson on somaatiline praktik, doula ja sünnitusjärgne koolitaja, kes on spetsialiseerunud naiste traumadele.

Raamatus «Ürgne kutse» annab ta ülevaate inimese närvisüsteemist ja selle reaktsioonidest traumeerivatele sündmustele, olgu nendeks siis midagi igapäevast ja harilikku ­– lähedase sõbrannaga tülitsemine, kohtingukaaslase haihtumine, ohtliku olukorra napp vältimine autoroolis – või midagi tõeliselt raputavat – nagu näiteks seksuaalne rünnak, loodusõnnetus, lähedase surmav haigus. Johnson selgitab, kuidas närvisüsteem meid omal moel kaitseb ja põhjustab järelkajasid, mis saadavad meid mõnikord läbi elu.

Sue Johnson, «Hoia mind».
Sue Johnson, «Hoia mind». Foto: Raamat

Dr Sue Johnson «Hoia mind. Seitse vestlust elukestvaks armastuseks»

Miks räägivad oma suhtega puntras olevad partnerid sellest kui elu ja surma küsimusest? Miks ei taha nad mõistuspäraselt tülitseda ega suuda oma emotsioone valitseda? Kas armastuses polegi võimalik läbi rääkida?

Nii küsis endalt selle raamatu autor dr Sue Johnson, kui aastakümneid tagasi paariteraapias teineteisega sõjajalal olevaid partnereid nõustas. Ta leidis, et nii nagu ema ja lapse vahel on kiindumussuhe, on see ka täiskasvanute vahel.

Selle avastuse pealt töötas Johnson välja emotsionaalse fookuse teraapia (EFT), mille sõnum on lihtne: unustage paremini vaidlema õppimine, lapsepõlve analüüsimine ja muu taoline. Selle asemel võtke omaks, et olete oma partnerisse kiindunud ja temast sõltuv samamoodi nagu laps oma vanemast. EFT keskendub omavahelise emotsionaalse sideme loomisele ja tugevdamisele, leides ja kujundades võtmemomente, mis soodustavad täiskasvanute armastavat suhet: avatust, teineteisega kohandumist ja tundlikkust.

Kimberly McCreighti raamat «Täiuslik abielu».
Kimberly McCreighti raamat «Täiuslik abielu». Foto: Evelin Kruus

Kimberly Mccreight «Täiuslik abielu»

Washington Posti sõnutsi «vastupandamatu draama» hädaohtlikest kompromissidest ja saladustest, mida mõned paarid abielu nimel teevad.

Lizzie Kitsakis on õhtul hilja tööl, kui talle helistatakse. Kurnavalt pikad tööpäevad on tavapärased advokaadibüroode koorekihti kuuluvas Young & Crane’is, aga neid oleks kergem taluda, kui Lizzie töötaks seal vabatahtlikult. Alles hiljuti oli ta õnnelik, ehkki alamakstud prokurör. Talle meeldis tema töö ja tal oli suurepärane pühendunud abikaasa Sam – tal oli kõik, mida ta tahtis. Ja siis lagunes tema elu ootamatult koost.

Lasteraamat «Postiljon Paul».
Lasteraamat «Postiljon Paul». Foto: Evelin Kruus

Kate Hindley «Postiljon Paul»

On imeilus päikseline hommik ja Metsa tänaval käib vilgas elu. Postiljon Paulil on käed tööd täis - küll on alles palju kohaletoimetamist vajavaid saadetisi!

Lõbus lugu toredate tegelastega. Lugemist ilmestavad klapid, mille alla peitudes saab avastada loo lisanüansse.

Eduard Vilde «Pisuhänd».
Eduard Vilde «Pisuhänd». Foto: Evelin Kruus

Eduard Vilde «Pisuhänd»

«Pisuhänd» on Eesti näitekirjanduse kullafondi kuuluv Eduard Vilde satiiriline komöödia. 1913. aastal kirjutatud näidendis pilkab kirjanik inimeste kuulsusejanu ja tahet kiiresti rikastuda ning tuntust saavutada.

Nadia Ghulam,Agnés Rotger, «Minu turbani saladus».
Nadia Ghulam,Agnés Rotger, «Minu turbani saladus». Foto: Raamat

Ehitusinsener Ludvig Sander, kes naise sunnil kirjanikuks on hakanud, avaldab oma nime all koolivenna Tiit Piibelehe romaani «Pisuhänd». Olukorrad aga muutuvad. Pisuhänd ei too mitte ainult Sanderile au ja kuulsust vaid ühtäkki hoopis oma tegelikku loojat Piibelehte teenima hakkab…

Nadia Ghulam, Agnés Rotger «Minu turbani saladus»

Tõestisündinud lugu afgaani tüdrukust, kes vedas ninapidi ja võitis Talibani režiimi.

Oma tumeda turbani varjus viib ta mošees läbi hommikupalvust. Seda noormeest austatakse ja kuulatakse tähelepanelikult, kuigi ta ei ole muljetavaldavat kasvu ja tema hääl kõlab avaras ruumis hapralt. Ta on hea moslem, teistele eeskujuks. Oma turbani varjus hoiab ta aga oma sõprade ja naabrite eest suurt saladust: ta ei ole mitte noor ja ambitsioonikas mees, vaid tütarlaps, kes võpatab iga kord, kui Talibani sõdurid talle lähenevad. Kui kaua suudab ta end veel varjata?

Catherine Price, «Lõbu vägi».
Catherine Price, «Lõbu vägi». Foto: Raamat

Catherine Price «Lõbu vägi. Kuidas end taas elusana tunda»

Millal sul viimati lõbus oli? Päriselt lõbus! Millal oli viimane kord, kui sa olid millestki kaasa haaratud, täiesti kohal, vaba häirivatest mõtetest oleviku või tuleviku kohta? Võib-olla sa naersid koos sõbraga, tutvusid mõne uue paigaga, tundsid end veidi mässumeelsena, proovisid midagi esimest korda…Vahet pole – sul tuli naeratus näole ja sa tundsid, et elad.

«Lõbu vägi» aitab mõista, milles seisneb tõeline lõbu ja kuidas selliseid hetki oma ellu juurde tekitada.

«Värvid metsas. Kleebi ja õpi»

Palju toredaid kleepse ootab selles tegevusraamatus oma kohale jõudmist. Pööra lehte ja avasta järjest uusi ja huvitavaid värve! Ära muretse, kui mõni kleeps pisut mööda läheb. Harjutamine teeb meistriks!

Kristel Vilbaste, «Imeline aastaring».
Kristel Vilbaste, «Imeline aastaring». Foto: Raamat

Kristel Vilbaste «Imeline aastaring. Toredaid tegevusi Eestimaa 12 kuuks»

Vanarahva pärimused, taimsed stressileevendid, tervistavad rituaalid, õnnetoovad esemed … Taimetark Kristel Vilbaste soovitab lustlikke ja harivaid tegevusi igale vanusele – peamiselt värskes õhus ja looduse rüpes. Raamatus on kümme vahvat ideed igaks kodumaa kuuks.

Eesti Vabariigi põhiseadus

Väärikas köites kõvakaaneline põhiseadus ilmus 2024. aastal ja on taas saadaval. Dea leiab, et teos võiks olla iga kodu raamaturiiulis, et olulised asjad vahel meelde tuletada.

Tagasi üles